lördag 28 februari 2015

Muntlig kommunikation och hörförståelse. Del 2

Uppgifter under arbetsområdet tala och lyssna.

1. Spela in en konversation där en person ställer frågor och en person svarar. Ämnet är att prata om en dag. Saker ni kan prata om kan exempelvis vara:

- vilken tid man går upp
- vad man gör på morgonen (tvättar sig, äter frukost, borstar tänderna, sminkar sig, klär på sig)
- hur man kommer till skolan
- när man kommer till skolan
- vilka ämnen man har i skolan
- lunchen
- när man åker hem
- när man äter middag
- vad man gör på kvällen
- när man går och lägger sig

Vi kommer tillsammans förbereda hur man ställer frågor om dessa saker. Ni kommer också få ha med er stödord eller bilder att prata lite, dock inte en hel text som läser.

Mellan uppgift 1 och 2 kommer vi lyssna på exempel på provuppgifter i ämnet franska, tala och lyssna, så att ni känner er förberedda inför er avslutande uppgift. Vi kommer också titta närmare på vad man ska kunna för att uppnå de olika betygen.

1. Uppgifter till vecka 11 finns på Fronter under information.

2. Vi ska tillsammans lyssna på ett radioprogram om en dag som heter "La journée d'Élise". Vi kommer inleda med att gå igenom ord och fraser som är bra att kunna för att förstå. Därefter kommer vi lyssna på radioprogrammet och svara på frågor på handlingen. Detta kommer vi först göra en och en och sedan i små grupper.

4. Vi kommer lyssna på ett radioprogram - nyheter på franska. För att förbereda det programmet kommer vi gå igenom ord och fraser som är användbara. När vi sedan lyssnar på programmet kommer vi svara på frågor, frågor som kräver svar som kryss i en ruta och frågor som kräver svar som man själv ska formulera.

5. I den sista uppgiften, innan de avslutande uppgifterna, kommer ni att få spela in en konversation igen. Ni kommer få jobba 2-3 personer i en grupp och intervjua varandra. Den här gången ska ni tillsammans ställa frågor och svara på dessa och tillsammans föra diskussionen framåt.

Det kommer finnas flera olika ämnen. De kommer att handla om att ni befinner er i olika miljöer och därför kommer vi träna på ord och fraser som ni kommer behöva för detta.



/Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar